NYTT LIV I EN ÖVERGIVEN HAMN

Skärhamns gamla industrihamnsområde, Malagakajen, har inte varit i bruk på flera år. AB Toftö, ägaren till hamnen, ville ge det pittoreska fiskeläget Skärhamn, beläget på Sveriges västkust, en högkvalitativ, blandad marina. För att förverkliga Kajen-projektet, anlitade de SF Marina för att skapa och leverera en modern, flytande marina som skulle vara säker, hållbar och designad för att fortfarande vara där efter stormen.

AB Toftö ville i samarbete med lokala arkitekter RCARK och Mats o Arne Arkitektkontor att marinan och hela kajområdet skulle bli en del av ett nytt, offentligt rum som skulle föra samman besökare och boende, både gammalt och nytt. Som svar valde SF Marina att se bortom den klassiska, ofta inträngda svenska marinadesignen, och istället skapade de en toppmodern flytande marina, byggd enligt internationella standarder och PIANC-rekommendationer. Pontonerna är dubbelt så breda som normalt – fyra meter – för att ge gott om plats för utrustning, båtägare och besökare. Den flytande betongvågbrytaren, Sveriges i särklass bredaste och avgörande för hela projektet, skyddar hamnen och båtarna från vågor och höststormar. En offentlig strandpromenad sträcker sig längs hamnkanten och passerar mellan bostadshusen och vattnet.

Den tio meter breda vågbrytaren byggdes i mars 2020 och hela marinan, med 160 båtplatser, kommer att stå klar lagom till nästa års seglingssäsong.

PROJEKTINFO:
  • 160 båtplatser

  • 4m bred betongpoton

  • Invigdes 2020

VIDEO:

Dela på sociala medier!

ANDRA PROJEKT