”STOCKHOLMS SKÄRGÅRDS SYDLIGASTE UTPOST”

I början av 1900-talet förändrade tågresandet allt för Nynäshamn i Sverige – en liten, avslappnad kuststad cirka 30 minuters bilresa söder om Stockholm. Det som började som en liten fiskeby blev snart känt för sina sommarhus, badhotell och platsen för seglingsevenemangen i OS i Stockholm 1912. Vattensporter är än idag en av Nynäshamns stora attraktioner med en av landets bästa surfstränder och en centralt belägen gästhamn, skyddad av en av Europas längsta flytande vågbrytare.

Småbåtshamnen har 300 båtplatser – skyddad från starka nordliggar av en 380 meter lång flytande vågbrytare – och ligger i den före detta fiskehamnen. Det modulära vågbrytarsystemet består av nitton 20 meter långa, 5 meter breda pontoner kopplade i serie. Pontonerna är inte bara extremt stabila, vilket gör dem lättillgängliga för båtägare och besökare, på sommaren fungerar de också som en förlängning av den allmänna strandpromenaden. Pontonerna förankras med hjälp av tunga kedjor och betongförtöjningsblock.

Den flytande vågbrytaren designades och byggdes av SF Marina i Wallhamn, Sverige och öppnades lagom till den olympiska hundraårsregattan och EM på 6 meter 2012.

PROJECTINFO:
  • Modulärt vågbrytarsystem som består av nitton 20 meter långa, 5 meter breda pontoner kopplade i serie

VIDEO

Dela på sociala medier!

ANDRA PROJEKT