Flytbrygga2023-10-12T08:58:53+00:00

Det bästa tipsen när du ska välja flytbrygga

+ 6 steg till en egen flytbrygga

Vad är en flytbrygga?

En flytbrygga är en konstruktion som används för att göra det lätt att gå ombord på och gå i land från båtar. De används också för att skapa en plats för att fiska och bada. Flytbryggor kan vara tillverkade av olika material som t ex trä, aluminium, plast eller betong, och de har ofta olika storlekar och former beroende på hur de är tänkta att användas.

En typisk flytbrygga består av flera flytkroppar, ofta tillverkade av polyeten eller polyuretan, som är ihopsatta i varandra med hjälp av en ram. Ramen kan vara gjord av olika material som till exempel stål eller aluminium och bär vanligtvis upp en eller flera gångbanor som är tillverkade av trä eller plast.

Flytbryggor kan användas i både sötvatten och saltvatten och de kan vara antingen permanenta eller tillfälliga beroende på vilket behov som finns. De kan anpassas efter olika situationer och väderförhållanden, och de kan vara utrustade med olika funktioner som belysning, fästanordningar för båtar, stegar för att klättra upp och ner, och räcken för att hålla sig säker.

En flytbrygga är en mångsidig konstruktion som ger en säker och bekväm plats för av- och påstigning av båt eller för att njuta av olika vattenaktiviteter.

Flytbrygga

Bygga egen eller köpa en färdigbyggd flytbrygga?

Att bygga en egen flytbrygga kan vara ett kul projekt men det kräver tid, kunskap och tillgång till rätt verktyg och material. Det kan vara bra om du har tidigare erfarenhet av att bygga, snickra och skissa upp konstruktioner av trä.

Att köpa en färdigbyggd brygga är ett enklare alternativ, särskilt om du inte har kunskapen eller den tid som krävs för att bygga en egen flytbrygga. Hos SF Pontona kan välja bland ett brett utbud av färdiga modeller som kan anpassas efter dina behov och preferenser.

Andra viktiga faktorer att ta i beaktande på när du väljer mellan att bygga en egen flytbrygga eller köpa en färdigbyggd flytbrygga är vilka krav du har på kvalitet, säkerhet och pris. Om du är osäker på vilket alternativ som är bäst för dig så får du gärna prata någon av våra experter hos oss på SF Pontona.

Flytbrygga

Hur bygger man en flytbrygga själv?

Att bygga en egen enklare flytbrygga behöver inte vara komplicerat. Det viktiga är att ha tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att säkerställa att den blir stabil och säker. Här följer 6 steg och tips för att bygga en egen enkel flytbrygga.

  1. Planera storlek och material – bestäm storlek och form på flytbryggan och välj ett lämpligt material till bryggan. Beroende på storleken på bryggan kan det krävas flera flytblock och en ram som är tillverkad av stål eller aluminium. Verktyg som behövs inkluderar skruvdragare, såg, hammare och borr.
  2. Montera ramen – bygg en ram av stål eller aluminium som passar flytblocken och fäst dem med skruvar. Ramen ska ha ett flertal tvärslåar som ger stabilitet.
  3. Anslut flytblocken – montera flytblocken under ramen med hjälp av fästen. Flytblocken ska placeras så att de ger tillräckligt med flytkraft för att hålla bryggan ovanför vattnet.
  4. Installera gångbanor – fäst träplankor eller gångbanor av plast på ramen. Gångbanorna ska monteras parallellt med varandra och på ett sätt som gör att de är säkra att gå på.
  5. Färdigställ detaljer – installera eventuella extra funktioner som stegar, räcken och belysning som kan behövas.
  6. Placera ut flytbryggan i vattnet – placera bryggan i vattnet med hjälp av en båt och fäst den ordentligt med linor och ankare.

Det är viktigt att notera att det finns många faktorer att ta hänsyn till när man bygger en flytbrygga, såsom vattensituationer och väderförhållanden. Det kan vara en god idé att söka professionell hjälp eller rådgivning för att säkerställa att bryggan är säker och stabil.

Är du intresserad av att bygga en egen flytbrygga så hittar du alla delar i vår webshop bryggdelar.se

Bygga en flytbrygga

Flytbrygga av betong

En flytbrygga av betong är en konstruktion som består av en eller ett antal betongpontoner som är sammanfogade för att bilda en stabil och robust brygga. Betongpontonerna består av armerad betong och är ibland formade som rektangulära lådor som flyter på vattnet. Beroende på storleken på bryggan och de lokala förhållandena kan antalet betongpontoner variera.

En flytbrygga av betong är vanligtvis permanent och kan ha olika användningsområden. Den kan användas för att erbjuda båtplatser, för att ge tillgång till vattenaktiviteter som fiske eller bad, eller som en del av en större hamnanläggning. Bryggan kan anpassas efter olika behov och kan utrustas med olika funktioner, till exempel stegar, belysning eller fästanordningar för båtar.

Fördelen med en flytbrygga av betong är dess hållbarhet, robusthet och stabilitet vilket gör den lämplig för användning i miljöer där det finns höga vågor eller starka strömmar. Betongen är också motståndskraftig mot korrosion och behöver därför inte lika mycket underhåll som andra material. Detta gör att bryggan kan ha en lång livslängd utan att behöva bytas ut eller renoveras.

Sammanfattningsvis är en flytbrygga av betong en robust och hållbar konstruktion som kan användas för olika ändamål och som kräver minimalt underhåll. Det är en permanent lösning som passar bra i tuffa miljöer med höga vågor och starka strömmar. En flytbrygga av betong går att få inklädd i trä.

flytbrygga av betong

Frågor och svar om flytbrygga

Hur stor flytbrygga får man ha?2023-04-04T14:04:09+00:00

Hur stor flytbrygga får man ha?

Hur stor flytbrygga man får ha bestäms av det bygglov som man ansökt om. Om man bortser från bygglovet, som man måste ha, så dämpar en större och bredare flytbrygga inkommande vågor på ett bättre sätt.

Du måste alltid kontakta kommunen du bor i för att stämma av vad som gäller angående bygglov för din brygga, för just ditt läge.

hur stor flybrygga
Hur förankra en flytbrygga av betong?2023-03-07T10:55:21+00:00

Hur förankra en flytbrygga av betong?

I Sverige är det vanligast att förankra en flytbrygga av betong med kätting och betongankare, det går även att variera med kätting/tamp förankring. En mycket bra och prisvärd förankring är tung kätting  som också dämpar vågorna på ett bra sätt. Är det mycket djupt kan tamp användas då tyngden av kättingen annars riskerar att bli för stor. Man kan även jobba med DualDockers som är kraftiga dämpare som håller pontonen i schack. Ett alternativ till är Pileguides som består av kraftiga pålar som slås ned i botten. På betongpontonerna monterar vi styrningar (PileGuides) som håller pontonen på plats. Detta är en bra lösning om man har kraftig vattenvariation på platsen.

förankra en flytbrygga med betongankare
Förankring flytbrygga
Vad kostar en flytbrygga av betong?2023-03-07T10:17:58+00:00

Vad kostar en flytbrygga av betong?

En betongflytbrygga finns i många varianter från små privata anläggningar på 2,4x10m till stora flytande kajer på 25x10m med en vikt på 100-tals ton. Vi har stort sortiment av tillbehör och även stora varianter på hur vi konfigurerar våra pontoner, med detta i åtanke så finns det oändligt med varianter i vårt sortiment. Kontakta din säljare på SF Pontona så får du mer uppgifter och priser på just den anläggning som du är intresserad av.

Vad kostar en flytbrygga av betong
Vad är skillnaden på en träbrygga eller betongbrygga?2023-03-07T10:20:38+00:00

Skillnaden på en träbrygga eller betongbrygga

En betongbrygga är uppbyggd med betong, armering och cellplast och är osänkbar. En träbrygga är antingen en trä/betongbrygga med
betongflytkroppar och ett trädäck som håller samman allt. Som rena träkonstruktioner finns det olika pålade träkonstruktioner eller stenkistor.

skillnaden på flybrygga av betong och trä
Kan man bygga flytbrygga av betong själv?2023-03-01T16:33:21+00:00

Bygga flytbrygga av betong

Vi har stora delar av det som behövs för att bygga flytbrygga själv. På vår webshop www.bryggdelar.se finns bla AP/BP-block som är formgjutna cellplastkroppar. Man sammanfogar dessa med hjälp av virkesreglar och däckar allt sedan med virke. Denna lösning används mest som badplattformar vid stränder och den måste tas upp på vintern.

Ett annan alternativ är att använda våra kraftigare SF31-block, detta är betongblock som är basaltfiber armerade, detta gör att livslängden är +50 år på betongkropparna. Även här jobbar man med kraftiga reglar som sammanfogar blocken. Man kan bygga allt från vanliga långa bryggor till bastuplattformar eller badplattformar. Se mer under https://www.bryggdelar.se/collections/flytkropp/products/ap-block och https://www.bryggdelar.se/collections/flytkropp/products/betongflytkropp

Att bygga en egen betongponton kräver mycket erfarenhet och även stora resurser, allt från själva miljön där produktionen äger rum till kunskapen om hur man bygger upp armering och mellanväggar. Något vi på SF Pontona har kunskap om också hur man tar hand om de stora krafter som är i rörelse när pontoner utsätts för vind och sjö. Det är tryggast är kontakta en väl etablerad och erfaren tillverkare så att man sover gott när stormen trycker på.

Bygga flytbrygga

Flytbrygga av betong i storm

Nyheter om Bryggor och Flytbryggor

SPÄNNANDE PROJEKT I SKANÖR

Efter att vi fått vara med i planeringen av Skanörs hamns stora renovering så har SF Pontona fått nöjet att leverera de nya bryggorna och Y-bommarna. Vi har just avslutat installationen av totalt 226m helbetongbrygga som är förankrade med pålar, pålarna ligger försänkta inne i själva bryggan så att de inte stör båtplatserna. Till det så [...]

NYTT PROJEKT I ÖNNERED

Nu har vi levererat de två sista helbetongbryggorna av modell SF Standard till Önnereds Båtlag. Vi har under tre år bytt ut befintliga bryggor och bommar till 4st nya helbetongbryggor på sammanlagt 435m. Nöjda kunder återkommer och vi tackar för förtroendet. Alla nyheter

Bryggdelar logotyp

Saknar du något till din brygga?
Du känner väl till bryggdelar.se? Där hittar du alla produkter till din brygga

Go to Top